Hamilelik bir çoğumuz için heyecan dolu ama kafamızın sorularla dolu olduğu bir zamandır. Sürekli sorulan sorulardan bir tanesi hamileyken DNA testi yapılır mı, eğer yapılırsa bunun için en iyi zaman nedir?
DNA testi hamilelikte oldukça popülerdir çünkü size annenin ve gelişmekte olan bebeğin sağlığı hakkında önemli bilgiler verir. Böylelikte hamilelik hem daha iyi hem de daha dikkatli geçer.
Bu blogda kafanızdan geçen soruları cevaplandıracağız. Hamilelik sırasında DNA testi yaptırırken önünüzdeki seçenekleri, olumlu yanlarını ve aklınızda bulunması gereken şeyleri sıralayacağız.
Bir DNA testi, kişinin spesifik genetik işaretlerine ve karakteristiklerine bakarak deoksiribonükleik asidini (DNA) inceler. DNA vücudun her hücresinde bulunan ve ebeveynden çocuğa aktarılan genetik materyaldir. Vücudun hücrelerinin ve dokularının gelişimi ve fonksiyonunu belirleyen talimatları içerir. Göz rengi, saç rengi ve hastalık riski gibi bir çok fiziksel ve genetik karakteristikten sorumludur.
DNA testleri çeşitli amaçlar için kullanılabilir buna genetik sorunların veya kondisyonların belirlenmesi, soy ve aile tarihinin belirlenmesi ve ve yasal veya adli amaçlarla bireylerin kimliğinin belirlenmesi dahildir. Birçok farklı türde DNA testi mümkündür, bunlardan bazıları: ırk tesler, madikal testler ve adli testlerdir.
Bu sorunun cevabı evet, hamileyken DNA testi yaptırabilirsiniz. Hatta hamileyken DNA testi yaptırmak için çeşitli seçenekleriniz de var, bunlar: non-invaziv doğum öncesi test, koryon villus örneklemesi ve amniyosentezdir. Bu testler genetik kondisyonları ve karakteristikleri analiz etmek için gelişmekte olan bebekten örnek almayı içerir.
Non-invaziv doğum öncesi test en erken 10 haftalıktan itibaren yapılabilen bir kan testidir. Anneden kan örneği alınarak bebeğin DNA’sının bölümleri incelenir. Non-invaziv doğum öncesi test, Down sendromu gibi kromozomal anormallikleri belirlemekte ve bebeğin cinsiyetini belirlemekte kullanılabilir.
With chorionic villus sampling (CVS) you collect a small sample of tissue from the placenta. It contains the baby's DNA. CVS can be done between 10 and 13 weeks of pregnancy and the reason why it is popular is that it can be used to diagnose a variety of genetic conditions.
Koryon villus örneklemesi ile plasentadan ufak bir örnek alınır. Plasentadan alınan bu parça bebeğin DNA’sını içerir. Bu test hamileliğin 10-13 haftası aralığında yapılabilir. Popüler olmasının sebepleri arasında bir çok genetik rahatsızlığı belirlemesi gelmektedir.
Amniyosentez, bebeğin DNA’sı bulunan amniyotik sıvıdan örnek almayı içerir. Bu testi hamileliğin 15-20 hafta aralığında yapabilirsiniz. Bu test çeşitli genetik rahatsızlıkların teşhisini yaparken kullanılır.
Hamilelikte DNA testi yaptırmadan önce doktorunuzla olası faydalarını ve zararlarını konuşmanız önerilir.
Sigorta planınıza ve testin amacına bağlı olarak sigortanız bu testi karşılayabilir.
Insurance could pay for the test if it is done for medical purposes, such as to look for genetic illnesses or anomalies. But, insurance is unlikely to pay the expense if the DNA test is done for non-medical purposes, such as paternity testing.
Sigortanız, testiniz genetik anormalliklere ve hastalıklara bakmak gibi medikal nedenler içinse testi karşılayabilir. Eğer ki babalık testi gibi medikal olmayan bir nedenden dolayı yapılıyorsa büyük bir olasılıkla karşılamayacaktır.
Sigorta şirketinizle DNA testinin şartlarını ve sınırlamalarını konuşmalısınız. Testi yaptırmadan önce sigorta şirketinizden ön provizyon almanız gerekebilir.
Hamilelikte yapılan DNA testleri fiyatları test tipine, yapıldığı laboratuvara ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir.
Hamilelikle ilgili DNA testleri ikiye ayrılır:
İnvaziv olmayan doğum öncesi babalık testi: Hamileliğin 8-10. haftalarında yapılabilen bu test, anneden ve sözde babadan kan almayı içerir. Tedarikçiye bağlı olarak, bu testin maliyeti 1.000 ABD Doları ile 2.000 ABD Doları arasında veya daha fazla olabilir.
İnvaziv bir doğum öncesi babalık testi: Fetüsün etrafındaki plasenta veya amniyotik sıvının bir örneğinin alınmasını içerir. NIPP testinden daha müdahalecidir ve gebeliğin 14. haftasından sonra yapılabilir. Tedarikçiye bağlı olarak, bu testin fiyatı 1.500 ABD Doları ile 4.000 ABD Doları arasında veya daha fazla olabilir.
Hamilelik sırasında düşük yapma olasılığı da dahil olmak üzere DNA testiyle ilişkili tehlikeler olduğundan, yaptırmaya karar vermeden önce uzman bir sağlık uzmanıyla testin avantajlarını ve dezavantajlarını araştırmak çok önemlidir.
Hamilelikte evde DNA testi yapılması mümkündür ancak bu işlem için özel bir test kitine ihtiyacınız olacaktır. Bu test kitleri, anne adayının kan örneği ve baba adayının ağızdan alınan tükürük örneği ile çalışır.
Evde DNA testi yaparken, öncelikle güvenilir bir test kitinin seçilmesi önemlidir. Bunun için, bir sağlık uzmanına danışarak, satın alacağınız test kitinin güvenilirliğini ve doğruluğunu teyit etmeniz önerilir.
Test kitini kullanmadan önce, talimatları dikkatlice okumanız ve adımları doğru şekilde takip etmeniz gerekir. Test kitinin kullanımı genellikle oldukça basittir. Örneğin, anne adayının kan örneği, bir parmak delme cihazı ile alınarak alınabilir ve baba adayının tükürük örneği, bir örnek toplama çubuğu yardımıyla alınarak hazırlanabilir.
Test örnekleri hazırlandıktan sonra, test kitindeki tüm adımları tamamlamanız ve örnekleri test kitinin içindeki özel zarflara yerleştirmeniz gerekecektir. Ardından, örnekleri test kitinin gönderim kutusuna yerleştirerek, testi yapan şirkete göndermeniz gerekecektir.
Test sonuçları genellikle birkaç hafta içinde hazır olacaktır. Ancak, sonuçların doğruluğunu artırmak için, testi yapan şirketin doğrulama ve kalibrasyon süreçlerine dikkat etmeniz ve sonuçları sağlık uzmanınızla paylaşmanız önerilir.
Doğum öncesi DNA, doğmamış bir çocuk hakkında genetik yapısı gibi pek çok şeyi ortaya çıkarabilir. Ama bu ne anlama geliyor? Babalığı, fetüsteki anormallikleri ve tabii ki altta yatan hastalıkları öğrenebileceğiniz anlamına gelir.
Doğum öncesi DNA testi yaptırma kararı kişisel olsa da hamilelikleri ve çocuklarının bakımı hakkında daha iyi ve daha bilinçli kararlar vermek isteyen ebeveynler için yararlı olabilir.
Babanın kimliğinden emin değilseniz doğum öncesi DNA testi düşünebilirsiniz. Bu testlerin hamilelik sırasında herhangi bir noktada yapılabileceğini akılda tutmak önemlidir.
Bununla birlikte, gebelikte test ne kadar erken yapılırsa, düşük yapma riski o kadar yüksek olur. Bu nedenle, doğum öncesi DNA testi yaptırmak için genellikle ikinci trimestere (yaklaşık 12-20 hafta) kadar beklenmesi önerilir.
Gelişmekte olan fetüsü etkileyebilecek belirli genetik bozuklukları veya durumları taramak istiyorsanız, aradığınız şey bir DNA testidir. Bu testler hamileliğin çeşitli aşamalarında yapılabilir ve invaziv veya non-invaziv olabilir.
Amniyosentez ve koryon villus örneklemesi (CVS), annenin karnından bir iğne veya başka bir alet sokarak bebeğin DNA örneğini almayı içeren invaziv testler, nasıl yapıldığını öğrendiğinizde korkutucu gelebilir. Eğer düşünüyorsanız, bu testleri ikinci üç aylık dönemde (yaklaşık 12-20 hafta) yapabilirsiniz ve genellikle en doğru doğum öncesi DNA testi türü olarak kabul edilirler.
Hücresiz DNA testi gibi non-invaziv testler, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yapılabildikleri ve invaziv testlerle aynı riskleri taşımadıkları için kulağa daha az korkutucu geliyor. Bu testlerin genellikle invaziv testlerden daha az doğru olduğu kabul edilir ve tüm genetik bozuklukları tespit edemeyebilir.
Bu testler, ailede genetik bir bozukluk öyküsü olan veya genetik bir durumla ilişkili olabilecek belirli semptomları olan kişiler için genetik testi düşünen kişiler için önerilir. Genetik test, şüphelenilen bir genetik durumu doğrulayabilir veya ortadan kaldırabilir ve bir bireyin gelecekte belirli koşulları geliştirme riski hakkında önemli bilgiler sağlayabilir.
Bunun bir başka yararı da, belirli genetik koşullar için taşıyıcılık durumunun belirlenmesine yardımcı olabilmesidir; bu, bir bireyin mutasyona uğramış bir genin bir kopyasını taşıdığı, ancak aile planlaması ve sağlık bakımıyla ilgileniyorsanız, hastalığa sahip olmadığı anlamına gelir. Gelecekteki çocuklar için bu test sizin için faydalı olabilir.
Babalık testi, bir çocuğun biyolojik babasını belirlemek için kullanılan bir DNA testidir. Babalık testleri, yasal babalığın tespiti için yapılır. Bunun anlamı, babalık testi, bir erkeğin bir çocuğun babası olarak yasal olarak tanınmasıdır. Babalık kurulması elbette önemli olabilir ve bunun sebepleri nafaka almak, miras hakkı tesis etmek, çocuk ile babası arasında bir ilişki kurmaktır.
Babalık testleri çok hassastır ve yüksek derecede kesinlik ile babalık tespit edebilir. Elbette, bir babalık testinin yalnızca bir erkeğin çocuğun biyolojik babası olup olmadığını belirleyebileceğini unutmamak önemlidir; bu kişinin yasal veya duygusal baba olduğu anlamına gelmez.
Babalık testi, genetik olarak akraba olup olmadıklarını görmek için iddia edilen baba ve çocuğun DNA'sını karşılaştırarak çalışır.
Babalık testi yapmak için, iddia edilen baba ve çocuktan DNA örnekleri alınır ve analiz için bir laboratuvara gönderilir. Laboratuvar, biyolojik bir ilişkiyi gösterecek herhangi bir genetik belirteci paylaşıp paylaşmadıklarını görmek için sözde baba ve çocuğun DNA'sını karşılaştıracak.
İnsanların babalık testi yaptırmalarının nedeni, bu testlerin bir erkeğin çocuğun biyolojik babası olup olmadığını belirleyebilmesi ve bir erkeği baba olarak dışlayabilmesidir.
Babalık testleri kan, saç ve tükürük dahil olmak üzere çeşitli numune türleri kullanılarak yapılabilir. Babalık testi için DNA toplamanın en yaygın yöntemi yanaktan sürüntü almaktır. Bunu yapmak için, küçük bir hücre örneği toplamak için yanağınızın iç kısmına bir pamuklu çubuk sürün.
Daha sonra DNA örneği analiz için bir laboratuvara gönderilir.
İki tür babalık testi vardır. Bunlardan biri invaziv prenatal babalık testi iken diğeri non-invaziv prenatal babalık testidir. Ama aralarındaki fark nedir?
Hamileyken babalık kurmaya yönelik bir yaklaşım, invaziv doğum öncesi babalık testi olarak bilinir. Bu test için, doğmamış çocuğun DNA örneği, koryon villus örneklemesi (CVS) veya amniyosentez olarak bilinen bir teknik kullanılarak doğrudan rahimden alınır. Non-invaziv babalık testine kıyasla, bu tür bir test daha müdahalecidir ve düşük yapma riski taşır.
Babalık hakkında bir şüphe olduğunda ve invazif olmayan bir test kesin bir yanıt veremediğinde, genellikle invaziv doğum öncesi babalık testi yapılır. Testin babalığın tespitinde oldukça isabetli olduğu düşünülse de sadece tıbbi veya yasal gereklilikler için ve bir sağlık meslek mensubu gözetiminde yapılmalıdır.
Bebekten DNA örneği toplamanın bir alternatifi, invazif olmayan bir babalık testidir. Babalığı belirlemek için, bu tür bir test genellikle annenin kan örneğini sözde babanın tükürüğü örneğiyle karşılaştırır.
Test, anne, baba olduğu iddia edilen kişi ve çocuğun DNA profillerini inceleyerek, sözde babanın bebeğin biyolojik babası olup olmadığını belirler. Non-invaziv babalık testleri pratiktir, güvenlidir ve ne anneyi ne de doğmamış çocuğu tehlikeye atmaz. Genellikle erişilebilirdirler ve genellikle hem profesyonel hem de ev içi nedenlerle kullanılırlar.
Koryon villus örneklemesi (CVS) ve amniyosentez, orta derecede düşük yapma veya diğer problemler riski taşıyan iki invaziv doğum öncesi babalık testidir. Bu testler için bebeğin DNA örneğinin alınabilmesi için rahme bir iğne sokulması gerekir ki bu da düşük yapma olasılığını ve diğer güçlükleri artırır.
CVS için yaklaşık 100'de 1 ila 200'de 1 ve amniyosentez için 200'de 1 ila 400'de 1 olarak bildirilen düşük yapma riski ile, invaziv doğum öncesi babalık testi ile bağlantılı riskler genellikle mütevazı kabul edilir. Bununla birlikte, zorluk olasılığı, hamileliğin aşaması, sağlık hizmeti sağlayıcısının eğitimi ve belirli bir kadının sağlığı gibi bir dizi değişkene bağlı olarak değişebilir.
Bir seçim yapmadan önce, invaziv doğum öncesi babalık testinin avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Kadınlar, test hakkında doktorlarıyla konuşmalı ve mümkünse, bir seçenek olarak non-invaziv doğum öncesi babalık testi aramalıdır.
Babalığın kanıtlanmasının çok önemli olmasının birkaç nedeni vardır. Bir çocuğun babasıyla tıbbi geçmişlerini değerlendirmek, miras haklarını belirlemek ve devlet yardımı almak için çok önemli olan yasal bağını kurar.
Ayrıca, babanın, çocuğun eğitimi ve tıbbi tedavisi de dahil olmak üzere, çocuğun refahı ve yetiştirilmesi ile ilgili seçimler yapma konusunda yasal yetkiye sahip olduğunu garanti eder.
Mali açıdan bakıldığında, babalığın kanıtlanması, bir çocuğa nafaka ve sosyal güvenlik, sağlık sigortası ve gazi yardımları gibi diğer avantajlara erişim sağlayabilir. Ayrıca, her iki ebeveynin de çocuğun giysi, yiyecek ve barınak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Babalık kurmak, çocuğa bir kimlik duygusu, soyları ile bir bağ ve duygusal ve psikolojik açıdan her iki ebeveynle bir bağ sağlayabilir. Ek olarak, babada sorumluluk duygusu ve çocuğun yaşamına katılma isteği uyandırabilir.
Genel olarak, babalığın kanıtlanması, bir çocuğun güvenli ve istikrarlı bir ev ortamına sahip olmasını ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamada çok önemli bir adımdır.
DNA babalık testinin biyolojik babalığı doğrulamak için çok doğru bir araç olduğu düşünülse de, sonuçların hatalı olma ihtimali çok düşüktür. Numune kontaminasyonu ve laboratuvar hatası, babalık testinin doğruluğunu etkileyebilecek iki şeydir.
DNA numuneleri yanlış bir şekilde elde edilirse veya işlenir ve diğer kaynaklardan gelen DNA ile kontamine olursa, sonuçların doğruluğu etkilenebilir. Yetersiz laboratuvar prosedürleri veya insan hatası potansiyel olarak yanlış test bulguları üretebilir.
Ek olarak, bir erkek çocuğun biyolojik babası olsa bile, çocukla paylaştığı genetik belirteçleri içermiyorsa, babalık testi ile bu şekilde tanımlanamaz. Bu nedenle, tanınan ve yetkilendirilmiş bir test kurumu seçmek ve mümkün olan en kapsamlı test tekniklerini kullanarak test yaptırmak çok önemlidir.
Hata yapma olasılığı olsa da, DNA babalık testi biyolojik babalığın saptanmasında hala en doğru ve güvenilir yoldur.
Koryon villus örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gibi invaziv doğum öncesi DNA testi prosedürlerinin anneye veya doğmamış çocuğa zarar verme olasılığı çok düşüktür. Bu testler için bebeğin DNA örneğini almak için rahme bir iğne sokulmalıdır, bu da düşük yapma, ağrı veya rahatsızlık, enfeksiyon ve fetüsün zarar görme olasılığını artırır.
İnvaziv prenatal DNA testi hakkında bir seçim yapmadan önce, bu sorunların olma ihtimalinin düşük olduğu düşünülse bile potansiyel avantaj ve tehlikeleri incelemek çok önemlidir. Kadınlar test hakkında doktorlarıyla konuşmalı ve mümkünse bir seçenek olarak daha az müdahaleci doğum öncesi DNA testine bakmalıdır.
Non-invaziv prenatal DNA testinin, babalığın saptanması için güvenli ve pratik bir yöntem olarak görüldüğünü ve invaziv prenatal DNA testi ile aynı tehlikeleri oluşturmadığını vurgulamak önemlidir.
DNA testi kan, tükürük veya saç dahil olmak üzere çeşitli örnekler kullanılarak yapılabildiğinden, genellikle babanın haberi olmadan DNA testi yaptırmak mümkündür. Bununla birlikte, yasal amaçlar için kullanılanlar (örneğin, çocuk velayeti veya babalık davaları) gibi bazı DNA testlerinin, test edilen tüm tarafların katılımını gerektirebileceğinin bilinmesi önemlidir.
Doğum öncesi DNA testi, bir bebeğin genetik yapısını anne karnında iken belirlemek için kullanılabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı doğum öncesi DNA testi yöntemi vardır:
Belirli koşullar altında, DNA testi sonuçları mahkemede delil olarak kullanılabilir. DNA kanıtı sıklıkla bir biyolojik bağlantıyı doğrulamak veya reddetmek, bir şüphelinin kimliğini belirlemek veya bir şüpheliyi reddetmek için kullanılır.
Mahkemede DNA testi bulgularının doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak için, yerleşik yöntem ve standartlara dikkatle uyulması gerekir. Yargıç, DNA kanıtının mahkemede kabul edilebilir olup olmadığına karar verir ve sonuçlara karşı taraf avukat tarafından itiraz edilebilir.
Babalık testi olmadan kesin gebe kalma tarihini doğrulamak imkansızdır. Gebe kalma, genellikle bir kadının son adet döngüsü başladıktan yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşir.
Ancak bu yalnızca bir tahmindir; kesin gebe kalma tarihi, yalnızca çocuğun DNA'sını müstakbel babanınkiyle eşleştiren bir babalık testi ile yüksek bir kesinlikle doğrulanabilir. Babalık testleri, babalığı saptamak için son derece yüksek olabilen genetik belirteçler kullanır, ancak kesin bir gebelik tarihi veremezler.
Babalık testinin fiyatı, testin türü, yeri ve diğer unsurlara göre farklılık gösterebilir. Bir babalık testinin maliyeti genellikle 300 ila 1.000 ABD Doları veya daha fazladır. Mahkemede kullanılması için yapılması gereken yasal bir babalık testi, genellikle yasal olmayan bir testten daha pahalıya mal olur.
Birkaç test için veya aynı anda birden çok kişiyi test etmek için, bazı laboratuvar test tesisleri indirimli ücretler sunabilir. Paranızın karşılığını en iyi şekilde aldığınızdan emin olmak için çeşitli test tesislerinin fiyatlarını araştırmak ve karşılaştırmak çok önemlidir.
Ek olarak, belirli sağlık sigortası poliçeleri babalık testi masraflarını karşılayabileceğinden, testi planlamadan önce sigorta sağlayıcınızla doğrulamak iyi bir fikirdir.
Her biri belirli bir amaç için kullanılabilen, aşağıdakiler gibi çok sayıda DNA testi çeşidi vardır:
We'd be more than happy to answer your questions! But if you're looking for urgent answers, please consider visiting our Frequently Asked Questions page.